AirborneMTB Houffalize Weekend.

Houffalize is een idyllisch dorp in de Ardennen, omgeven door prachtige natuur. In het weekend van 17- 19 september heeft een groep AirborneMTB-leden drie dagen mtb-routes gefietst. Vrijdagmiddag rond 12.00 verzamelde het grootste gedeelte van de Arnhemse MTB-ers bij Hotel Café Coureur. Bij vele was de spanning op het gezicht te zien. Wat gaan we verwachten? Hang ik straks aan het elastiek? Hoe zwaar zijn die klimmetjes in de Ardennen eigenlijk?

Één uur is het startschot voor de vrijdagrit. We vertrekken met z’n allen om later in twee groepen verder te fietsen. De snellere groep wordt begeleid door Joost en Wim gaat met de tweede groep op pad voor de routes van 47 en 42 km. Joost is een Houffa-freak. De bossen rondom Houffalize en La Roche kent hij als geen ander en is de regisseur van de routes van dit weekend. In de vrijdag route zit genoeg uitdaging. Op de eerste klim wordt de toon gezet. Klimmen in de Ardennen kenmerkt zich meestal doordat een klim heftiger begint dan hij eindigt. En als je denkt dat je er bent, blijkt de top toch iets verderop te liggen. De korte route heeft meer dan 900 hoogtemeters. Voor sommigen gelijk een persoonlijk dag record. Bij aankomst bij Café Coureur worden de ervaringen gedeeld. Met de zaterdagrit in het achterhoofd zijn sommige wat voorzichtiger met het herstelbier dan de andere.

Na het volle bord pasta wordt de route informatie voor de zaterdag gedeeld. Vonkelende ogen en gespitste oren wanneer Joost over het bekende kammetje verteld. Bij het advies om de trappetjes niet te fietsen, zie je een aantal enduro bikkels denken : ”Dat zullen we nog wel zien”.

Marcel: "Het was gewoon altijd beregezellig!"

Het beloofd weer een zonnige dag te worden. Onder de strak blauwe lucht wordt nog even de bandenspanning gecheckt. Als we om 9.00 uur vertrekken is het nog fris en de eerste 5 km zijn ideaal om de benen warm te fietsen.  De frisse ochtend temperatuur wordt weggepoetst door de eerste klim. Het zelfvertrouwen is  toegenomen en het merendeel neemt de eerste hoogtemeters soepeler. Één van de ervaren rijders neemt de klim zelfs twee keer. Vandaag staan er 1200 hoogtemeters voor de korte rit en 1650 voor langere rit op de agenda. Doseren is voor het merendeel het moto, terwijl hier en daar een kleine competitie aangegaan wordt. Bovenop de klim wordt er op elkaar gewacht. De rit wordt gevuld met lange afdalingen, enkele single trails, wat technische stukken en af en toe een welkommen asfalt klim. De twee groepen treffen elkaar tijdens de lunch in La Roche en er wordt zelfs gewisseld van groep. Het is een fraai gezicht hoe de mountainbikes tussen de motoren op het plein liggen. De energie is getankt en we hebben nog iets minder dan helft te fietsen. Voor de groep met de lage afstand begint het tweede gedeelte met een behoorlijke uitdaging genaamd de Hivus-klim. De benen mogen direct weer op vol vermogen aan de slag en gelukkig worden we deze middag nog beloond met te gekke afdalingen. Aangekomen bij Café Coureur zien we een melange aan gezichtsuitdrukkingen. Trost, vermoeid, blijdschap. Het brede assortiment Belgische biertjes maakt het decor van het CC terras compleet. Iedereen heeft zijn verhaal. Bas meldt hoe geweldig de fietsatmosfeer is, dat de Ardennen een grote afwisseling met mountainbiken in Nederland maakt en dat je uit je comfortzone gehaald wordt. Lieke vervolgt: “De uitzichten vanaf de tracks zijn fantastisch en de afwisseling in je omgeving (van bos naar rollende graslanden) is super. Er lijkt geen gedeelte plat: je gaat of naar boven, of naar beneden. Dit maakt het ook direct een uitdaging. De routes waren geweldig mooi. ik heb genoten van de uitzichten, de verschillende ondergronden en met name de fijne afdalingen die er zijn. De routes zijn uitdagender dan we hier kennen: door steilte, boomwortels en het gesteente wat erop ligt, was het soms een echte uitdaging. Gelukkig wel één waar je óf in het weekend al beter in kon worden door een paar tips, of waar goed op voor te bereiden valt”.

Na de heerlijke BBQ worden de prijswinnaars van de fotowedstrijd beloond en de foto’s getoond. De meeste met, nog steeds, een Belgisch bier in de handen verzamelen zich rond de bar. De gezelligheid duurt voort tot middagnacht. Jules koestert de saamhorigheid: ”Alhoewel de mensen doorgaans een stuk ouder zijn dan ik, kan ik me goed vermaken en heb ik een hoop nieuwe fietsvrienden gemaakt”. Aldus de benjamin in het gezelschap.

Clubrit van Airborne MTB bij Arnhem

Voor zondag staan korte routes gepland. Kitty, Iris en Floor beslissen om vroeg te vertrekken en boven op heuvel de zonsopgang mee te maken. Anderen pakken de route van vrijdag nog eens op, want er zit nog genoeg in de benen. Op de fiets worden plannen gesmeed. Francois denkt erover om voor 2021 een Houffalize doel te stellen en daarvoor te gaan trainen en Marcel ziet het wel zitten om volgend jaar de 100 km route te fietsen: “dan monteer ik wel een 30 voorblad”. De Ardennen stimuleert, laat het fietshart harder kloppen en brengt je op grotere hoogte. Naast de grote inspanning en uitdaging memoreren velen de saamhorigheid en gezelligheid, welke begon op vrijdag bij de fiets van/uit de auto pakken.

Lieke:"Nog eens naar Houffalize lijkt me een goed plan! betrekkelijk dichtbij, mooie omgeving en de verrassing om elke hoek, de uitdaging en afwisseling van de paden: er valt nog veel te ontdekken!