Nieuwe trails rondom Arnhem!!

De afgelopen jaren zijn er veel trails gebouwd op de Posbank, bij Doorwerth, richting Ede en Oosterbeek. Allemaal goed te bereiken vanuit het Arnhemse. Maar in Arnhemse bossen zelf gebeurde helemaal niets. Tot afgelopen kerstvakantie. We gaan op pad met Ronald van den Heerik, vrijwilliger bij MTB Zuid-Veluwe en coördinator van twee nieuwe Arnhem routes

 

Samen met andere vrijwilligers en Patrick Jansen heeft Ronald ruim twee jaar lang achter de schermen gewerkt aan het uitbreiden van de trails. Het voornaamste doel was om die witte vlek rond Arnhem op de mtb-kaart weg te krijgen en de vele mountainbikers meer vermaak te bieden. Overleg met de gemeente, procedures afwachten, vergunningen aanvragen, nog langer wachten waren een evident en noodzakelijk gegeven bij het bouwen van nieuwe routes. Om het MTB-trail netwerk sluitend te krijgen, waarbij uitdaging en veiligheid in balans zijn, is dan ook het doel. En veiligheid lijkt dan relatief als je een parkoers bouwt met sprongen, drop-offs en hoogte verschil. Bij veiligheid wordt oa gedacht aan hoe pakken we kruisingen aan, hoe ondervinden ruiters en hun paarden de minste hinder en hoe laten we de rijrichting lopen.

Papendal

Ronald laat mij het nieuwe stuk op Papendal zien. Het eerste gedeelte is nog afgesloten (inmiddels opengesteld) omdat er gekapt wordt. De route die voorheen op Papendal lag is rigoureus aangepakt. Hij ligt er meer flowy bij en heeft ook een aantal (heerlijk lopende) jumps. De route is mede aangepast in verband met de verderop gelegen natuur begraafplaats. Vandaar dat het laatste gedeelte eerst een stukje asfalt is, om vervolgens de lus terug te fietsen. Met wederom een lekkere sprong als afsluiter.

De nieuwe trails

 

Achter manage de Waterberg is geheel nieuwe trail gekomen, waardoor de doorsteek vanuit route Deelerwoud en Veluwezoom een stuk spannender is geworden. De route is nog in aanbouw, en derhalve nog even afgesloten. Dit belooft wat voor de toekomst, want het geen we kunnen spotten ziet er veelbelovend uit. Ronald geeft aan dat het belangrijk is om niet over afgesloten net aangelegde trails te fietsen. In  het geval van totaal nieuwe trails wordt er teveel beschadigd. Het bouwen van de route loopt dan vertraging op.

Het uitzetten en bouwen heeft veel omhanden. Patrick Jansen, zo’n beetje de trail-goeroe van Nederland, zet nadat de vergunning is verleend de befaamde groene vlaggetjes uit om de route zichtbaar te maken. Vervolgens wordt de route met de boswachter gefinetuned en indien nodig nog aangepast. Als de boswachter akkoord is kunnen de vrijwilligers ruimte gaan maken voor de graafmachines. Dit doen ze door begroeiing weg te halen en de bomen te snoeien. Patrick schakelt vaste kraanmachinisten in die met kleine graafmachines de humuslaag weggraven, het profiel in de route leggen, kombochten graven en her en der een springbult of tafel neerleggen. Als dat gebeurd is kunnen de vrijwilligers opnieuw aan de slag. Dit keer met het afwerken van de trails. Het werk bestaat uit uitstekende wortels wegsteken, gladharken, kombochten verder afbouwen en vooral héél veel aanstampen met een stuk brandweer gereedschap; een zogenaamde McLeod.  En dan is het wachten, wachten, nog meer wachten, hopen dat er niemand de afgesloten trails stukrijdt en vooral hopen op goede regen. Dagenlange miezer en mist zijn fantastisch voor de nieuwe trails. Afhankelijk van het weer en de schade door te vroeg berijden, kunnen de trails meestal na een paar weken worden vrijgegeven om in te gaan rijden. In het begin zullen de routes nog hobbelig zijn, maar als de omstandigheden meezitten, dan zal dat snel beter worden.

We vervolgen onze fietstocht richting de Wekeromseweg. Op het terrein van Bio Vakantieoord is een oefentrailtje voor kinderen aangelegd. Een apart rondje dat niet in de hoofdroute zal worden opgenomen, maar wat wel een wens was van de routebedenkers. Bio Vakantieoord biedt gezinnen met gehandicapte kinderen een vakantieverblijf.  met op het park meerdere faciliteiten. Zo zijn er aangepaste fietsen waarbij kinderen met een beperking mee kunnen rijden met een biker. Het is een mooi parkoers welke nog een beetje moet worden aangepast omdat ie op dit moment nog wel erg uitdagend is voor (gehandicapte) kinderen .

We verlaten het terrein en direct schieten de trail op langs de Wekeromseweg. Het is even aanpoten, de hartslag vliegt omhoog. Voornamelijk omdat de trail er nog vers bijligt en nog ingefietst moet worden. We steken de Koningsweg over en direct rechts begint een top trail. Wat een feest! Snelle bochten, beetje airtime, en nog meer bochten. Je kunt de trail bij Papendal op, maar ook bij het stoplicht rechts. Na de Shell ga je rechts het bos in: het gebied dat de Lange Hut heet.  We vliegen  wat mij betreft de mooiste trail tot nu toe op. Op en af, scherpe bochten, wederom maximale hartslag. Want deze trail wil je niet op je gemak nemen: voluit! En dat lukt sowieso omdat we net voor de trail twee bekende MTB-junkies tegen komen. Jeroen en Francis beslissen om de trail nog eens te fietsen, en dat gaat easy via de  “oude” route. Dit stuk eindigt voor het viaduct bij “het hekje” om de route naar Ede op te gaan.

“Wanneer de routepaaltje geplaats zijn, nadat er wat meer regen gevallen is en wanneer trails voldoende ingereden zijn, kunnen we de laatste hand leggen en zal de mtb-beleving ultiem zijn”: aldus Van den Heerik. Dat er veel handjes nodig zijn om dit allemaal te realiseren, is goed denkbaar. “We kunnen zeker nog wel vrijwilligers gebruiken. Naast dat het dankbaar werk is, ondervinden we ook veel gezelligheid”. Dus wie interesse heeft: meldt je aan via <link>

 

MTB Zuid Veluwe ontwikkelt zich tot een waar trail-paradijs. De connectie met de Veluwezoomtrails wordt aantrekkelijker en dat heeft waarschijnlijk ook tot gevolg dat de moutainbiker minder illegaal hoeft te fietsen. Via heatmaps van Strava zal het resultaat goed zichtbaar zijn. Voor nu en de toekomst wordt het steeds meer voornaam dat alle bosgebruikers elkaar de ruimte geven. Be Nice Say Hi!

 

 

Tekst Wim Derksen

Video GoPro Hero 9