De maandag na storm Bella wordt de gehele MTB route Zuid Veluwe geïnspecteerd. Meerdere teams verdelen zich over de routes. Samen met mede-vrijwilligers neemt Thijs van Amersfoort een gedeelte van de Ede route voor zijn rekening. De schade viel mee. Thijs hoort bij de groep die zich direct na de oprichting van AirborneMTB, lid is geworden. En al meerdere keren heeft meegefietst op de zondag.

Zaterdag van 9.00 tot 12.30

De zaterdagochtend is gereserveerd voor vrijwilligerswerk. Van 9 uur tot ongeveer half 1 is Thijs terug te vinden op de routes van MTB Zuid Veluwe. De trails en paden hebben met grote regelmaat onderhoud nodig. Ook heeft Thijs met collega vrijwilligers diverse trails gebouwd. En daar is behoorlijk wat energie voor nodig. Het begint natuurlijk met overleg en het verkrijgen van de vergunningen. Afspraken worden er gemaakt met gemeenten en met de landeigenaren. En dat zijn er nogal wat. Staatsbosbeheer, Natuurmonumenten, Gelderslandschap en ook particuliere eigenaren beheren de paden waarover we wandelen, paardrijden en fietsen.

De routes van Ede, Lunteren, Oosterbeek en Otterlo vallen onder de Stichting MTB Zuid Veluwe. Zo ook het kinderparcours richting Lunteren. Het uiteindelijk bouwen van de trails gaat in fases. Eerst wordt door de routebouwer vlaggetjes gezet ter markering van de route vervolgens wordt er gesnoeid aan beide kanten van het vlaggetje, waardoor een minigraver het grove werk kan uitvoeren. Dan komt weer het handwerk om de trail berijdbaar te maken. De kombochten worden bijvoorbeeld met stampers aangedrukt, gevaarlijke wortels verwijderd, en soms bruggen bij hekwerken gebouwd. Als laatste worden de laatste inspecties met de landeigenaren verricht. Opgeteld behoorlijk wat uurtjes zweet op de rug.  Het resultaat is er dan ook! Wie de trails gereden heeft weet hoe geweldig ze erbij liggen: Een echte MTB beleving!!!

Route Ede, rood: Schatting 40.000 mtb-ers in 2020

Thijs zit inmiddels 20 jaar op de mountainbike. Het bij het benutten van de trails bekroop hem het gevoel dat hij graag zijn steentje bij wilde dragen. Ook het ontmoeten van andere mtb-ers is een mooie bijkomstigheid. Dit is niet het enige dat hij onbaatzuchtig doet. Voor zijn werkgever heeft hij succesvol het Pledge 1% principe geïntroduceerd: besteedt 1% van je tijd en/of kapitaal aan vrijwilligerswerk. Zo heeft Thijs gefietst om geld voor onderzoek naar MS bij elkaar te rijden. En aankomend jaar gaat Thijs Duchene Heroes fietsen met een groep collega’s.

Wat ons betreft is Thijs, en natuurlijk ook alle andere trailbouwers, een held! “Als we met het onderhoud bezig zijn, krijgen we alleen maar positieve reacties. Het is zo gaaf om steeds die complimenten te krijgen!”: aldus Thijs. Op de vraag of er nog tips zijn om de trails goed te houden, adviseert Van Amersfoort met een lach: “Zo min mogelijk remmen. Vooral niet slippend! Kost je tijd en uiteindelijk ontstaan er op onnodige plekken wasbordjes. En neem de kombochten hoog, dan blijven ze steviger.” Voor de mensen die onbegrip getoond hebben, dat diverse trails afgesloten waren tijdens de extreme droge periodes, heeft Thijs de beste tip: ”Kom eens een aantal zaterdagen mee helpen! Super gezellig en dankbaar om te doen.”

Aanmelden kan via: https://mtbzuidveluwe.nl/vrijwilligers-2/

Wil je liever financieel bijdragen (Zuid Veluwe valt niet onder het MTB vignet) dan kan dat vanaf € 12

https://mtbzuidveluwe.nl/steun-ons/

Tekst: Wim Derksen

Foto’s: Thijs van Amersfoort