Voorzitter AirborneMTB

AirborneMTB is van start. Inmiddels zijn er groepsritten op de zondag gereden. Aangepast aan de huidige Corona-eisen: in kleine groepjes dus. Met 6 initiatiefnemers heeft de vereniging ook 6 voorrijders. Voor dit moment genoeg. Voorzitter Allard Dijkstra weet leuke routes aan elkaar te knopen en leden tips en trics bij te brengen. Wie is Allard en wat kunnen we verwachten?

De mountainbike bracht nieuw elan 

In zijn jonge jaren was het de BMX die Allard in het zadel zette. En voor zijn twintigste waren al vele kilometers op de racefiets afgelegd. Vergezeld van zijn vader. Zo ook op de rit van Huissen naar Workum. 5 lekke banden demotiveerde de twintiger en het aluminium werd in de wilgen gehangen. Op zijn 35ste begon het velo-hart weer te kloppen. De mountainbike bracht nieuw elan. Met weinig angst en de juiste techniek werd afdalen Allard’s specialiteit. Het bij elkaar scharrelen van een enduro-groepje was het resultaat.

MTB Vereniging Arnhem

28 Februari 2018

De vraag hoe het zo gekomen is om AirborneMTB op te richten, wordt met een lach beantwoord. Het schijnt dat Allard vernomen had, dat ik  voornemend was een MTB vereniging te starten, en mij daarvoor geappt had. Het appje is onbeantwoord gebleven. Hij wordt opgezocht: 28 februari 2018. Ik baal hiervan….en kon het me nog herinneren.

Allard Dijkstra is ondernemer, 48 jaar, vader en levensgenieter. Zijn bevlogenheid en enthousiasme werken aanstekelijk. Allard vervolgt:  “het balletje ging rollen. Er waren meerdere MTB-ers die in 2019 fanatiek werden en de ideeën voor een volwaardige club met elkaar deelden. Bij de eerste vergadering was het bijzonder om 5 verschillende individuen zo gedreven te horen praten. De één was volledig toegewijd aan jeugdtrainingen, de ander had in zijn hoofd al een echte Arnhemse wedstrijd op het programma staan. En dan word ik vervolgens als voorzitter aangewezen”.

MTB & Bier

De liefde voor het mountainbiken 

De vereniging is opgericht met de gedachte dat iedereen ouder dan twaalf jaar (precieze leeftijd gaan we nog bepalen), met een goed functionerende mountainbike en helm mee kan doen. MTB-en heeft iets stoers en mannen en vrouwen fietsen samen in hun groep. Dijkstra is resoluut: “Plezier staat voorop. Een ieder die uitdaging zoekt komt aan zijn trekken. Mountainbiken, sportief beoefend, wordt vanzelf je passie. De vereniging is van de leden, en daarbij staat saamhorigheid centraal”.

Er zijn veel plannen bij AirborneMTB. Om een vereniging op te richten zijn veel manuren nodig en er moet geïnvesteerd worden. Vanuit Atama Solar Energy is er een financiële injectie gekomen. “Hoe dan ook moest er een Arnhemse mountainbike vereniging komen”: is de beredenering van de voorzitter. Het was nodig dat er een realistische start gemaakt kon worden. Met een locatie waar we kunnen vertrekken, een website, andere communicatie middelen, en natuurlijk hebben we ook de bonden en de notaris die geregeld moesten worden.

Allard hoopt op een grote jeugd afdeling: laagdrempelig, met meerdere trainingen per week. In een veilige omgeving! Dijkstra predikt: “ik hoop dat de ziel van de fanatieke MTB-er zich verspreidt over de leden”. Duidelijk. Als je Allard zijn ervaringen van de Cape Epic 2017 aanhoort, dan wordt je besmet met het stage-race-virus. “Tussen de grote mannen fietsen is geweldig. De weg ernaartoe……. Je trainingen, de voorbereiding, de trainingen, de schema’s……een nog eens trainen, eigenlijk is dat al een super ervaring”. Allard  sluit af . “Een club waar Arnhem en omgeving de liefde voor het mountainbiken kan vinden, dat is mijn wens”.

Tekst: Wim Derksen

Foto’s: Allard Dijkstra